Monday, 28 March 2016

Йога - видове йога

Здравейте, скъпи мои читатели ! Както бях обещала , днес ще пиша отново за Йога и по-точно - колко вида Йога познаваме . А също бих искала да ви представя няколко лесни за изпълнение упражнения.Смятам че , ще бъда полезна на всички онези , които се интересуват от медитация и здравословен начин на живот !Силно вярвам , че ще успея да помогна на много от вас да намерят ново хоби , надявам се , че и много от вас, които вече имат някакви познания свързани с Йогата ще бъдат доволни от блога и ще има и нещо ново и интересно, което биха научили.Бъдете с мен в следващите минути и прочетете всичко онова , което ще споделя с вас в по- долу написаното !!! Аз ви обичам - обичайте се и Вие ! Пожелавам Ви една Нова и успешна седмица !                                                         Симона      28 . 03 .2016 Понеделник


Нека накратко да си припомним какво всъщност научихме за Йога до момента . Йога може да се използва за превантивни и възстановителни мерки , но в рамките само на няколко седмици практика - тя може да се превърне в неразделна част от ежедневието ни ! Защото чрез Йога ние успяваме да контролираме умът , тялото ни привиква към един по-здравословен начин на живот - чрез упражнения и медитация съчетани с правилно дишане, ние самите се чувстваме по-бодри ,позитивни и изпълнени с енергия! Само 30 мин на ден практика , ще ни осигури чувство на позитивност , релаксация и благосъстояние !

А сега нека да ви представя Видовете Йога :

- БХАКТИ               ( Bhakti )
- ХАТХА ЙОГА      (Hatha  Yoga)
- ЖНАНА ЙОГА    ( Jnana Yoga )
- КАРМА ЙОГА     ( Karma Yoga )
- МАНТРА ЙОГА   ( Mantra Yoga)
- РАЖА  ЙОГА        (Raja Yoga )
- ТАНТРА ЙОГА     ( Tantra Yoga )
- ГУРУ  ЙОГА         (Guru Yoga  )
- ЯМА  ЙОГА          ( Yama Yoga )
- НИЖАМА             ( Nijama Yoga )
- ПРАНАЙАМА      ( Pranajama Yoga )
- ПРАТИАХАРА      ( Pratyahara )
- ДХАХРАНА          ( Dhahrana )
- ДХИАНА               ( Dhyana )
- САМАДХИ                     ( Samadhi )
- ИЕНГАР ЙОГА               ( Iyengar Yoga )
- ВИНИЙОГА                    ( Viniyoga )
- АЩАНГА ЙОГА             ( Ashtanga Yoga )
- КРИПАЛУ ЙОГА           ( Kripalu Yoga )
- СИВАНАНДА ЙОГА     ( Sivananda Yoga )
- АНАНДА ЙОГА             ( Ananda Yoga )
- КУНДАЛИНИ ЙОГА     ( Kundalini Yoga )
- БИКРАМ ЙОГА              ( Bikram Yoga )

Както виждате разновидностите на Йога са доста : Следващият път ще ви запозная с всяка една по отделно и ще ви обясня разликите между всеки един вид Йога !  :)
А сега  :  НАМАСТЕ  ( NAMASTE ) Ако посещавате Йога курс Вие често ще чувате учителят да изрича тази дума ! Това е често използван поздрав в Индия и Непал и е придружен обикновенно от лек поклон като дланите са леко прибрани към гърдите !
Вече сме готови да започнем с първото и най - лесно упражнение ! Облечете комфортни дрехи хубаво е да си подготвите и постелка, която е специална за практикуване на Йога . Можете да си намерите подходащя музика за медитация . Седнете удобно а сега кръстосваме двата крака , прибираме ръцете събрани до гърдите в поздрав НАМАСТЕ и нека сега започне нашата медитация . Пуснахте си вече подбрана от вас Йога - музика нали? . Сега се отпуснете и се концентрирайте само и единствено върху нея , затваряте очи и  се опитайте да  не мислите за нищо . Да знам ще е трудно в началото за онези които никога не са пробвали . Но с практикуване, ние успяваме да контролираме ума си !  Ако искате да спите спокойно , да имате живот изпулнен предимно с хубави моменти , не позволявайте на ума си да ви контролира ! Чрез ежедневно практикуване на Йога Вие ще постигнете желаният ефект и ще се научите как точно да контролирате собственият си ум , а не той вас ! Истинската свобода е  - СВОБОДАТА ОТ РОБСТВОТО НА СОБСТВЕНИЯТ НИ УМ ! НАЙ - БОГАТИТЕ ХОРА СА ТЕЗИ КОИТО СА УСПЯЛИ ДА УВЛАДЕЯТ ТЕХНИКИТЕ И КОНТРОЛЪТ НАД УМА ! АКО ПОКОРИТЕ УМА СИ ТО ВИЕ СТЕ ПОКОРИЛИ ЦЕЛИЯТ СВЯТ !!!
Ако имате въпроси аз с удоволствие бих отговорила на тях и бих се радвала също да оставите коментари по-долу в страницата ми . Очаквайте още много за Йогата и ползата от нея  в следващият ми Блог ! Хубав и успешен ден на всички вас !   :)        Симона
 

No comments:

Post a Comment